GAME PC SAMENSTELLEN

*Pagina in ontwikkeling

HOE STEL JE EEN GAME PC SAMEN

Een game PC samenstellen is iets wat elke fanatieke gamer graag doet. Heb je nog geen ervaring met het zelf uitkiezen van onderdelen? Dan zal deze pagina veel waardevolle informatie bevatten om de juiste keuzes te maken bij het samenstellen van systeem en componenten.  Heb je al een computerspelletjes waardige PC? Ook dan is de kans groot dat je op termijn weer een nieuwe gaat samenstellen of anders onderdelen wilt upgraden. De ontwikkelingen op gamegebied gaan in razend tempo door. We geven deze pagina dan ook regelmatig een update zodat je zeker weet dat je niet achter de feiten aan loopt.

Een game-PC als alleskunner

Een “game PC” is niet perse alleen geschikt voor het gamen. Ook als je wilt beginnen met videobewerking en andere zware grafische applicaties dan heb je een soortgelijk presterende Personal Computer nodig. Wanneer je kiest voor een gaming pc ga je eigenlijk gewoon voor een computer met extreme prestaties, en dan vooral ook op video-grafisch gebied.. Op deze pagina gaan we het voornamelijk hebben over de computer zelf ofwel de kast. We dat je met onze ervaring de juiste keuze maakt als het om de behuizing en inhoud van de gaming-case gaat.

Samenstellen of kant-en-klaar systeem

Een game PC kan je lekker makkelijk kant-en-klaar bestellen maar het is vrijwel altijd beter om hem zelf samen te stellen. Kant en klare game computers staan vaak in de opslag terwijl er dagelijks nieuwe producten uit komen en de prijzen van computeronderdelen hard fluctueren(!) Ook wordt er bij kant en klare systemen (vooral met een aantrekkelijke prijs) bespaard op high-end onderdelen waardoor een kant en klare gamesysteem toch altijd een stuk minder presteert. Stel zelf je PC samen en je weet zeker dat je de meeste waarde voor je euro’s krijgt. Probeer niet te bezuinigen op je samenstelling. Wees realistisch wat je graag wil en echt nodig hebt. Even doorsparen is vaak een flinke prestatiewinst. Niks is zo frustrerend dan tegenvallende prestaties voor je zuur verdiende spaargeld. Een stotterend spel of met slechte beeldkwaliteit spelen maakt zelfs van de vetste games een flop.

Een Kant en klaar systeem is per definitie niet slecht

Wanneer je niet de nieuwste zware spellen op high-graphics speelt kan een kant en klare oplossing wel “voldoende” zijn. Wil je (in de nabije toekomst) wel meer van je computer gaan verlangen? Zoals nieuwe spellen op de hoogste instellingen spelen, 4K gamen of met een virtual reality bril spelen? Dan kun je beter nu al met het betere spul beginnen. Met nieuwere en betere onderdelen is een toekomstige upgrade vaak simpel en zal de aankoop uiteindelijk goedkoper en duurzaam zijn. Wanneer je zelf je computer samenstelt ben je verzekerd van de nieuwste componenten (en dus ook de beste performance en game-ervaring) voor jouw budget. Ben je niet zo handig en wil je toch zelf een game pc samenstellen? Geen nood, bij de computerzaak zetten ze tegen een kleine betaling jouw interactieve spelletjes machine snel en professioneel in elkaar. Kan je niet wachten en wil je jouw nieuwe game computer gewoon zo snel als mogelijk in huis? Dan hebben we hier een paar goede kant en klare gamecomputers voor je op een rij gezet.

Kant en klare game PC kopen

 • Kant en klare game PC 1 (in onderhoud)
 • Kant en klare game PC 2 (in onderhoud)
 • Kant en klare game PC 3 (in onderhoud)

Welke onderdelen heb je nodig?

Ervaren gamers van Killz Gaming Community delen hun ervaring en vertellen waar je op wil letten om het meeste uit jouw nieuw samengestelde gamemachine te halen. De standaard benodigde onderdelen die je nodig hebt om een game PC samen te stellen:

 • Moederbord
 • Processor + koeler
 • Werkgeheugen
 • Grafische/Video kaart
 • Opslag
 • Case + extra koeling
 • Voeding

Houdt er rekening mee dat je wellicht ook nog extra kabels of bv. een SSD Sleeve nodig hebt. Dit is afhankelijk per kast en product. Meestal worden de standaard benodigde kabels meegeleverd maar het kan heel goed voorkomen dat er onderdelen nodig zijn die niet standaard meegeleverd worden. Wanneer je klaar bent met het samenstellen is het verstandig om even na te lopen of het nodig is om benodigdheden bij te bestellen. Ga je de game PC zelf in elkaar zetten? Zorg dat je latex handschoenen koopt/draagt tijdens de assemblage om lading van statische elektriciteit te voorkomen.  Ook is het aan te raden om goede koelpasta voor je CPU te bestellen en deze te gebruiken in plaats van de fabriekspasta, deze is van mindere kwaliteit en koelt je CPU dan ook minder omdat de standaard pasta niet zo hitte geleidend is als kwaliteitspasta. Hoe duurder de koelpasta, hoe hoger het zilvergehalte, des te beter de thermische geleidbaarheid. Heb jij een oude game pc? Bij in gebruik genomen systemen kan het na 2-3 jaar geen kwaad om je koelpasta te vernieuwen. Koelpasta droogt uit waardoor het minder geleidend wordt. Doe je dit niet zal je CPU steeds heter worden, minder presteren en uiteindelijk overleiden. #RIP

Waarschijnlijk heb je ook nodig;

Onderdelen uitkiezen voor je systeem

Moederbord (#MOBO)

Het moederbord, ook een MOBO genoemd,  is de centrale printplaat waarop de elektronica van jouw PC samen komt.

Type moederborden

Een moederbord is er in verschillende formaten; AT, Mini-ATX, Micro-ATX, Mini-ITX en de bekendste: ATX. Bijna elke gaming PC gebruikt het ATX formaat.

BIOS & OVERCLOCKING

Het moederbord bevat een BIOS (Basic Input/Output system) wat een verzameling is van een aantal stuurprogramma’s om jouw PC op te starten en onderdelen “aan te spreken”. Bij een goede BIOS/UEFI kan je jouw componenten en moederbord ook handmatig op elkaar afstellen/fine-tunen. Sommige instellingen aanpassen wordt ook overclocken/overklokken genoemd. Met overklokken laat je PC onderdelen sneller/harder werken dan de standaard fabrieksspecificaties. Dit verkort echter de levenstijd van de betreffende onderdelen drastisch en bij verkeerd overklokken kunnen je onderdelen abuis kapot gaan. Overclocking is iets wat je eigenlijk nooit moet willen doen. Bij overclocken stel je o.a. voltage, klok- en frequentie-snelheid hoger in van bijvoorbeeld processor, videokaart en werkgeheugen. Doe je dit met de verkeerde settings of in de verkeerde verhouding? Dan zal er snel iets doorbranden of bezwijken door de verkeerde frequenties. Vandaag de dag zijn er genoeg computeronderdelen die super snel en betaalbaar zijn. Overklokken is dan ook iets wat niet nodig zou moeten zijn wanneer je een goede computer hebt. Wil je leren overklokken? Lees je goed in en kijk op YouTube naar ervaringsdeskundige en zorg dan dat je een nieuw onderdeel klaar hebt liggen mocht het verkeerd gaan.

PROCESSOR SOCKET

Een socket, ook wel de processorvoet,  is het aansluitpunt voor de processor. Er zijn verschillende soorten sockets voor verschillende merken processors. Het type socket van moederbord en processor moet comptabel zijn. Controleer dit altijd goed.

WERKGEHEUGEN SLOTS

Werkge

PCI AANSLUITINGEN

In een PCI gleuf/poort kun je PCI-kaarten steken. Dit kan een audiokaart, internetkaart, USB-kaart of wat dan ook zijn. Er zijn zelfs SSD harde schijven voor een PCI slot. Elk moederbord heeft verschillende PCI versies. Elke versie is er dan vaak ook weer in verschillende snelheden. Wanneer je moederbord PCI versie hoger is dan de PCI kaart die je er in steekt, zit je vrijwel altijd goed. Een moederbord met veel PCI aansluitingen kan handig zijn als jij van plan bent om veel PCI componenten in je gaming case te stoppen.

PCI EXPRESS (PCI-E)

Naast de standaard PCI slots heb je ook PCI-E slots. Deze woorden vooral gebruikt voor de videokaart(en). De videokaart heeft een 100% comptabel PCI-E slot nodig om maximaal te presteren. Kijk dus goed naar de snelheid van je moederbord’s PCI-E slot, deze moet nieuwer zijn dan je videokaart. Ga je echt een beest van een gamecomputer samenstellen? Ga dan voor een moederbord met CrossFire of SLI ondersteuning, dan kun je meerdere grafische/video- kaarten tegelijk in je systeem steken. Ook handig als je Bitcion wil minen!

CHIPSET

ONBOARD INTERNET

Ben je een online gamer? Dan wil je de beste bandbreedte en dus ook een goede internetkaart. Vrijwel alle mobo’s zijn uitgerust met een onboard ethernet aansluiting. Kies je voor een mid of high-end moederbord? Dan zit er vaak een snelle internet aansluiting op je moederbord en is een nog snellere internet PCI-kaart overbodige luxe. Wanneer je online games speelt wil je eigenlijk nooit Wi-Fi gebruiken. Wi-Fi SUCKS! Laat je dus niet verleiden door een moederbord met onboard Wi-Fi. Als competitieve gamer wil je niks draadloos want signaal via een kabel gaat sneller en is storingsvrij. Koop dus ook geen draadloze muis of toetsenbord.

Als je een game pc kan veroorloven maak dan ook een beetje geld vrij voor een goede bekabelde verbinding! Een lange ethernetkabel is voor een maximaal een paar tientjes te koop. Zorg wel dat je kabel niet veel langer is dan nodig. Zit je echt tientallen meters van je hoofdaansluiting vandaan? Dan kan een signaalversterker voor je ethernetkabel de internet- snelheid en stabiliteit ten goede komen.  Ben je echt een fanatiek online gamer? Ga dan ook voor het beste internetpakket!

Onboard audio

De meeste moederborden hebben een ingebouwde geluidskaart. Wanneer je niet veel met muziek en audio doet is dit goed genoeg. Wil je echt het neusje van de zalm op audiogebied? Neem dan ook een dikke audio PCI-kaart. Leuk als je Fruity Loops DJ bent of versterker en mengpaneel wil aansluiten op je game PC.


Processor

De processor, ook wel de CPU (Central Processing Unit) genoemd. Dit onderdeel is het hart van jouw computer, deze doet alle berekeningen voor jouw PC. Voor gamen heb je een snelle CPU nodig. Hierbij is kloksnelheid belangrijk, kloksnelheid wordt in Hertz (Hz) gemeten. 1Hz staat gelijk aan een bewerking per seconde. Tegenwoordig hebben processors rond de 3Ghz. Dat is 3 miljard bewerkingen per seconde. Een redelijke Gaming CPU heeft meestal rond de 3,4Ghz. Ook hebben Processors meerdere kernen, vroeger was het zo dat je meerdere processoren had van 1 kern per stuk. Tegenwoordig hebben ze al deze kernen op een processor gezet. De twee bekendste merken van CPU’s zijn AMD en Intel. Intel processors zijn beter in single-core processen. Terwijl AMD processors beter zijn in multi-core processen. Bij single-core processen gebruikt de processor een core in plaats van meerdere, wat dus gebeurt bij multi-core processen. Het is ook belangerijk dat je processor dezelfde socket heeft als jouw moederbord.

Specificatie kenmerken:

 • Kloksnelheid
 • Cores
 • Threads
 • Socket

Processor koeler

Jouw processor heeft ook een koeler nodig. Zonder goede koeling heb je een kortere levensduur van jouw CPU en slechtere prestaties. Je kan kiezen tussen waterkoeling of luchtkoeling. Luchtkoeling gebruikt één of meerdere ‘fans’ om jouw CPU kouder te maken. Waterkoeling gebruikt een soort blok dat tegen de processor aan zit met koelpasta er tussen, dit water wordt warm en stroomt naar de radiator en koelt af. Dit water gaat terug naar de processor en dit proces blijft zich herhalen. Waterkoeling koelt beter dan luchtkoeling maar kost ook gelijk meer. Sommige processors hebben al een koeler in de doos zitten.

Specificatie kenmerken:

 • Maximale Draai/rotatie snelheid
 • Geluidsproductie (dB)
 • Stroomverbruik (Watt)
 • Sensor ondersteuning (MOBO?)
 • Aansluiting moederbord of voeding aanwezig en vrij?
 • Liefst een koolborstel vrij ivm levensduur (brushless)

Werkgeheugen

Werkgeheugen, ook bekend als RAM geheugen, is erg belangrijk voor een computer. Dit geheugen wordt gebruikt door de processor om informatie tijdelijk op te slaan/bufferen. Hoe meer geheugen je hebt, des te meer informatie de processor tegelijk kan verwerken. Op het moment van schrijven is er werkgeheugen verkrijgbaar in verschillende GB strips. De grotere geheugen-strips zijn het meest populair voor game PC’s. Ook heeft jouw werkgeheugen een kloksnelheid, hoe hoger dit is, hoe sneller de transfer van deze informatie is. Tegenwoordig is het meeste werkgeheugen DDR4, deze generatie is sneller dan DDR3. DDr4 gaat van 933Mhz tot 1600Mhz.

Specificatie kenmerken:

 • MAX. GB per strip/slot (Zie MOBO handleiding)
 • Frequentiesnelheid (MHz)
 • Geheugen

hoe stel je jouw gaming pc samen

Grafische kaart

De Grafische kaart is een koppelvlak tussen de computer en jouw beeldscherm. In de grafische kaart zit de GPU die zo veel mogelijk grafische processen overneemt van de CPU. Ook heeft een videokaart Vram, dit geheugensoort slaat textures en sjablonen op in de videokaart. Hoe meer geheugen je hebt, hoe meer beeldonderdelen je videokaart opslaat. Voor hogere resoluties heb je ook meer Vram nodig vanwege het grotere aantal pixels dat gerendered moet worden met deze textures. Ook heb je videokaarten met waterkoeling, dit wordt veel gebruikt met High-end videokaarten. Meeste videokaarten hebben luchtkoeling. De twee grootste GPU producenten zijn AMD en Nvidia. Je kan meerdere GPU’s samen laten werken via SLI/CrossFire, hierbij kan je verschillende videokaarten gebruiken als ze dezelfde chipset hebben. Je kan bijvoorbeeld een MSI 3090 laten samenwerken met een AOG STRIX 3090 maar niet een MSI 3090 met een MSI 3070.

Specificatie kenmerken:

 • Vram
 • Cudacores/Stream processors

Opslag

Je hebt ook Opslag nodig voor al je bestanden en spellen. Hierbij hebt je keuze tussen HDD en SSD Opslag. SSD is veel sneller dan HDD en ook gelijk duurder. Het is handig om 1 SSD te hebben van bijvoorbeeld 500GB en nog een HDD van 1TB. Als je extra ruimte nodig heb kan je ook nog altijd een externe harde schrijf halen.

 • Kleine high performance SSD voor Windows, software en spellen (C schijf)
 • Grote HDD/SSD voor opslag documenten (stel bij “Mijn documenten” je D-schijf in als opslag locatie, zo blijft je C-schijf netjes schoon)

Case

De case is misschien wel het minst belangrijke onderdeel van je PC, het is alleen de behuizing die om de PC zit. Je moet wel opletten welke je koopt want sommige cases ondersteunen bepaalde moederborden formaten niet. Ook is het belangrijk of je Case ventilators heeft. Deze kan je los erbij kopen, vaak zit er al een enkele standaard in. Kies niet perse de mooiste behuizing maar ga voor de kast met de beste “airflow”.

 

Plaats koelvinnen op de lege plekken die daar voor zijn bedoeld voor maximale koeling. Hoe kouder een PC draait, hoe hoger de snelheid én langer de levensduur! Let bij het monteren van je koeling goed op dat de ventilators de zelfde “airflow” richting hebben zodat je geen vacuüm creëert of dat er alleen maar lucht in je pc wordt geblazen en de warme lucht er dus niet uit kan. Wel zo belangrijk! Heb je veel budget? Ga voor een game pc met waterkoeling en plaats, ook bij waterkoeling, extra ventilators.

Voeding

De voeding zorgt ervoor dat alle onderdelen in de PC stroom krijgen, hiervoor heb je MINIMAAL een voeding nodig die 600 Watt levert. Meer dan dit is voor een gemiddelde game pc meestal niet noodzakelijk maar meer WATT komt wel de stabiliteit ten goede. Heb je een high-end game PC met bijvoorbeeld meerdere videokaarten of ga je overklokken? Dan wil je zeker een voeding met meer vermogen. Wanneer je zelf je computer samen gaat stellen tel dan de stroomconsumptie (WATT) van alle componenten bij elkaar op en zorg dat je voeding minimaal 50-100 WATT meer levert dan je PC op maximaal vermogen nodig zou kunnen hebben. Tel dus het aantal WATT van CPU, Moederbord, RAM, Videokaart, Harde schijven, ventilators en overige componenten bij elkaar op.